Slide

Новитети

Audi RS3 Performance Edition: 300 примероци со максимална брзина од 300 km/h

Slide

Дополнителната сила од седум коњски сили се добива малку подоцна (при 5,700rpm), додека максималниот вртежен момент е достапен помеѓу (2,250 до 5,700 rpm).

19/10/2022

Со турбо моторот со 5 цилиндри, Audi RS3 веќе ужива посебен углед во сегментот на спортски компакти.

Но, производителот од Инголштат, сега додава уште еден аргумент плус во корист на својот спортски модел – максимална брзина ограничена на дури 300 km/h.

Специјалната изведба се нарекува RS 3 Performance Edition, а ќе има само 300 произведени примероци.

Но, не е само максималната брзина она што ова специјално издание го издвојува од останатите. Турбото на 5-цилиндерскиот мотор работи под притисок кој е за 0.1 бар повисок (1.6 бари), како резултат на што се добива сила од 407 hp и 500 Nm вртежен момент.

Дополнителната сила од седум коњски сили се добива малку подоцна (при 5,700rpm), додека максималниот вртежен момент е достапен помеѓу (2,250 до 5,700 rpm).

Забрзувањето од 0-100 km/h изнесува 3.8 секунди. Производителот ја подобри контролата на издувниот систем, па отсега петте цилиндри можат да испуштаа и посилен звук при стоење во место. Спортската суспензија, пак, треба да овозможи уште подобра возна динамика.

Но, RS 3 Performance Edition се издвојува од останатите и во однос на изгледот. Тука се специјалните бои Nogaro, Daytona и Sebring во комбинација со црните спојлери и црниот амблем RS 3 кој е поставен на предниот и задниот дел.

Специјалната едиција веќе може да се нарача, а испораките ќе започнат на почетокот на 2023 година.

Slide
Slide

Најнови содржини

Продажбата на електрични изведби во сегментот на мали SUV возила стагнира поради намалените субвенции во дел од европските држави
Според Лука де Мео, строгата Еуро 7 норма ќе ја врати автоиндустријата назад кон инвестиции во мотори кои немаат иднина
Автомобилските производители продолжуваат со пренамена на своите фабрики во Обединетото Кралство и покрај промените во регулативата
Во првите 8 месеци од годината, VW Group и Tesla ја предводат електрификацијата во Европа