Slide 1

Вести

Автомобилите во 2050 година: Без возачко седиште, со вграден душек и дигитална боја

Slide 1

„Дигиталните бои“ ќе им овозможат на сопствениците да си изберат боја со само една команда на апликацијата која ќе ја имаат во телефонот, а во поголемите возила ќе биде вклучен и вграден душек кој може да се активира за потребен одмор на подолги делници

17/02/2020

Трансформацијата на мобилноста каква што ја познаваме од последните децении во целосно нова фаза започна со процесот на електрификација.

Но, тоа е само почетна фаза, велат експертите, бидејќи иднината ќе биде одбележана со автономни возила кои ќе располагаат со се што имаме во домовите, потенцирајќи го комфорот и пристапот до нови технологии.

Компанијата „Ауто Трејдер“ која важи за најголема британска платформа за купување нови или користени автомобили направи експертиза и прогнозира како ќе изгледаат автомобилите во 2050 година. Во нејзиното креирање учествувал истакнатиот футуролог Том Чизрајт, а биле земени предвид и пазарните трендови и очекувањата на над 2.000 возачи.

Според истата, три децении подоцна, автомобилите ќе бидат со целосно електричен погон, во нив ќе има место не само за релаксирање, туку и за вежбање јога, па дури и преспивање, а ќе можат да ја менуваат бојата благодарение на дигитализацијата.

„Дигиталните бои“ ќе им овозможат на сопствениците да си изберат боја со само една команда на апликацијата која ќе ја имаат во телефонот, а во поголемите возила ќе биде вклучен и вграден душек кој може да се активира за потребен одмор на подолги делници.

Истражувањето направено на над 2.000 возачи покажало дека тие би сакале да имаат на располагање дигитална библиотека со книги, достапност на платформи како „Нетфликс“, како и повисок покрив за да можат полесно да се движат во автомобилот во кој и седиштата би имале многу поинаков концепт.

– Автомобилот на иднината ќе ве одвезе од точка А до точка Б без да испушта звук и со висок стил. Технологиите ќе им овозможат на дизајнерите да креираат кабина со поголем простор и комфор, за луѓето да можат да се чувствуваат како во својот дом, додека вештачка интелигенција ќе се грижи за возењето. Иако нашите автомобили нема да летаат во скоро време, сите можеме да имаме бенефит од почисти, потивки и побезбедни патишта. За само дванаесет години ерата на моторите со внатрешно согорување ќе биде завршена, – вели Чизрајт.

Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1

Најнови содржини

Renault ќе го замени Kadjar со Austral – нов компактен SUV кој ќе има и плаг-ин хибридна изведба
Караван изведбата на Opel Astra ќе атакува на позицијата на Skoda Octavia – бестселерот во сегментот во Европа
Porsche во 2024 ќе ги лансира новите батерии со силициумски аноди и 10 пати поголема енергетска густина
Stellantis ја зголеми автономијата на електричните модели на Opel и Peugeot преку нови пневматици од Continental