Slide

Стории

Цената на батериите се намалува, но не и разликата меѓу електричните и класичните изведби

Slide

Во 2010 година, еден киловат час чинел повеќе од 600 евра, а во 2018 година просечната цена е спуштена до 150 евра. Експертите кои го реализирале истражувањето очекуваат, цената на киловат час да се симне до 90 евра наредниве години, а во 2025 година да се движи меѓу 50 и 70 евра

31/10/2019

Цената на батериите има најголемо влијание врз продажната цена на електричните автомобили, а од нејзиното намалување ќе зависи и темпото со кое електрификацијата ќе ги освојува светските пазари.

Според последното истражување направено од „Horvath & Partners“, просечната цена на батериите е намалена за 34 проценти во споредба со таа од пред две години, но електричните изведби се уште се во просек за 40 проценти поскапи од изведбите со класичен погон.

– Напредокот на електро-мобилноста е најмногу зависен од цената. Ако производителите не успеат да ги намалат цените, прифатеноста на електричните модели нема да биде на посакуваното ниво, – велат од „Horvath & Partners“.

Во 2010 година, еден киловат час чинел повеќе од 600 евра, а во 2018 година просечната цена е спуштена до 150 евра. Експертите кои го реализирале истражувањето очекуваат, цената на киловат час да се симне до 90 евра наредниве години, а во 2025 година да се движи меѓу 50 и 70 евра.

Сепак, продажните цени на електрифицираните автомобили не се намалуваат правопропорционално со намалувањето на трошоците за батериите. До 2016 година, цената на електричните автомобили стигна до разлика од 40 проценти во однос на класичните алтернативи, но тој тренд наместо да продолжи, просечната разлика во 2018 година бил 44 проценти повисока просечна цена за електричните изведби.

Втората пресудна причина околу евентуалниот избор на електричен автомобил е автономијата со едно полнење, а анализите потврдуваат дека просекот расте од година в година.

Во 2018 година, просечната автономија изнесувала 260 километри (WLTP), а со помош на новите модели и освежувањето на постоечките, до крајот на следната година се очекува просекот да стигне до 400 километри.

Анализата на германскиот пазар вели дека на крајот на 2018 година, во оваа земја од околу 150.000 електрифицирани автомобили, 83.000 биле електро-мобили, годинава се очекува да бидат купени меѓу 100.000 и 284.000 нови електрични примероци, што е јасен показател дека германската влада нема да успее да ја исполни амбицијата за 1 милион електрифицирани возила до 2020 година.

Slide 1
Намалување на цената на батериите од 2016 година
Цени на батерии во Eur/kWh
2016
2017
2018
2019
2020
2021
225
171
149
105
84
75
Тековни цени
Прогноза
-24%
-13%
-30%
-20%
-6%
trosok obicna vs elektricna kola
Но, тоа не се одразува позитивно врз крајните купувачи.
Во просек електричните возила се околу 40% поскапи од оние со мотори со внатрешно согорување
Приказ на процентуална разлика во цените на на електрични возила споредено со конвенционални
2016
2017
2018
2019
2020
2022
45
49
44
44
43
43
Тековни цени
Прогноза
kapacitet na baterii krukcinja
Во меѓувреме расте капацитетот на батериите.
Во 2018 година просечниот досег на електричните возила со едно полнење е 330 километи.
Прогнозата е дека во 2020 година со едно полнење ќе се поминуваат 400 километри
2016
2017
2018
2019
2020
2022
271
298
330
364
403
491
Тековни цени
Прогноза
Досег на електричните возила со едно полнење изразен во километри:

previous arrow
next arrow

Slide 1
Цените на батериите се во постојан пад од 2016 година па до денес
Цени на батерии во Eur/kWh
2016
2017
2018
2019
2020
2022
225
171
149
105
84
75
Тековни цени
Прогноза
-24%
-13%
-30%
-20%
-6%
Ротирајте го уредот за да ја погледнете содржината
trosok obicna vs elektricna kola
Но, тоа не се одразува позитивно врз крајните купувачи.
Процентуална разлика во цените на електрични возила споредено со конвенционалните
2016
2017
2018
2019
2020
2022
45
49
44
44
43
43
Тековни цени
Прогноза
Ротирајте го уредот за да ја погледнете содржината
kapacitet na baterii krukcinja
Во меѓувреме расте капацитетот на батериите.
2016
2017
2018
2019
2020
2022
271
298
330
364
403
491
Тековен тренд
Прогноза
Досег на електричните возила со едно полнење изразен во километри:
Ротирајте го уредот за да ја погледнете содржината

previous arrow
next arrow

Slide
Slide
Slide 1

Најнови содржини

VW T-Roc e бестселер во Европа во втор последователен месец , пред Dacia Sandero и Peugeot 208
Porsche од денес котира на берзата во Франкфурт, вкупната вредност на компанијата изнесува 78 милијарди евра
Citroën го објави своето ново лого, десетто по ред во 103-годишната историја на брендот
Третата генерација на Range Rover Sport пристигна во Македонија, беше претставена на свечен настан