Slide

Вести

Cupra Formentor и Polestar 2 со импресивни EuroNCAP резултати

Slide

03/03/2021

Безбедноста мора да биде приоритет за возачите и сите учесници во сообраќајот, а EuroNCAP продолжува со тестирањата по кои им ги доделува соодветните оценки на новите модели.

Последни автомобили кои го минаа ригорозниот тест на EuroNCAP и за кои веќе се објавени резултатите се Cupra Formentor и Polestar 2.

Атрактивниот SUV со спортски карактер кој е прв самостоен модел на Cupra влезе меѓу најдобрите три учесници во финалето на изборот за Европски автомобил на годината, а Formentor сега доби потврда и за врвната безбедност.

Петте ѕвездички се добиени со успешни оценки во четирите категории, при што кај заштитата за возрасни патници стигна до оценка 93%. Заштитата на деца патници изнесува 88%, оценката за безбедносните системи е 80%, а заштитата на пешаците е оценета со 68%.

Од друга страна, електричниот Polestar 2 исто така импресионираше со резултатите во сите категории, а активниот поклопец му овозможи оценка 80% и кај заштитата на пешаци.

Во другите категории Polestar 2 заврши со оценка 92% (заштита на возрасни патници), 89% (заштита на деца патници) и 86% (безбедносни системи).

Ваквиот епилог на краш тестот не е изненадување ако се знае дека основач на Polester е Volvo, а безбедноста на автомобилите на новиот бренд се контролира во специјализираниот центар на Volvo во Гетеборг.

Slide
Slide

Најнови содржини

Renault започнува нова интернационална офанзива без својот јапонски партнер Nissan
Германските производители нема да учествуваат на престојното Geneva Motor Show 2024
MINI започнува со примената на агенцискиот продажен модел во Европа
Втората генерација на BMW X2 е подолга, повисока и поширока споредено со првата, а добива и електрична изведба