Slide

Вести

Дис најави EV офанзива: Volkswagen ќе одговори на предизвикот на Tesla

Slide

24/01/2020

Tesla е компанија која неделава успеа да ја надмине границата од 100 милијарди долари во однос на својата пазарна капитализација и во тој елемент да ја надмине групацијата Volkswagen, но нејзиниот прв човек Херберт Дис е убеден дека германскиот гигант може да го возврати ударот.

Дис имал телевизиско интервју за време на Светскиот економски форум во Давос, каде потенцирал дека VW Group допрва ќе ја покаже својата сила во сегментот на електрични возила.

– Ова е отворена трка, убедени сме дека можеме да и парираме на Tesla, a во одреден период и да ја претекнеме, смета Дис, чија компанија ги интензивира своите чекори во однос на инвестиции во софтвер, но и потребните елементи за електричните погони, вклучувајќи ги батериите.

Tesla има предност во овој сегмент, а истовремено ги започна активностите и за изградба на нова фабрика во Берлин.

– Компанијата која најдобро ќе се адаптира и ќе биде најиновативна ќе успее да ја добие трката, но на успехот ќе влијае и покриеноста на сите континенти, – дополнил Дис како прв човек на VW Group. Неговата компанија оваа година започнува со продажба на Porsche Taycan и Volkswagen ID.3, a вториот e посебно значаен бидејќи се очекува да ги надмине бројките на Tesla Model 3.

Slide
Slide

Најнови содржини

Renault започнува нова интернационална офанзива без својот јапонски партнер Nissan
Германските производители нема да учествуваат на престојното Geneva Motor Show 2024
MINI започнува со примената на агенцискиот продажен модел во Европа
Втората генерација на BMW X2 е подолга, повисока и поширока споредено со првата, а добива и електрична изведба