Slide

Вести

Ferrari нема да продава електричен автомобил уште долго време

Slide

Ferrari веќе го претстави плаг-ин хибридот SF 90 Stradale, a производителот на луксузни спортски автомобили сака до 2022 година 60 проценти од продажбата да биде од автомобили со хибриден погон

13/12/2019

Најголемиот дел автомобилски производители или веќе претставија или најавуваат електричен автомобил(и), но Ferrari е на друга фрекфенција и барем засега не планира да се вклучи во овој процес.

Извршниот директор, Луис Камилери потенцира дека технологијата поврзана со батериите се уште не е доволно развиена и затоа брендот од Маранело нема да брза во овој сегмент.

– Батериите се уште не се на позиција на која треба да бидат. И натаму постојат проблеми во однос на автономијата, брзината и полнењето. Ние ќе подготвиме електричен автомобил, но тоа сигурно нема да биде пред 2025 година, – открил Камилери.

Ferrari веќе го претстави плаг-ин хибридот SF 90 Stradale, a производителот на луксузни спортски автомобили сака до 2022 година 60 проценти од продажбата да биде од автомобили со хибриден погон.

– Ги разгледуваме сите алтернативни погони и следиме што би можело да биде најдобра опција за иднината. Истовремено Ferrari завршува рекордна година во однос на бројките и профитот, па во компанијата има многу насмеани лица, – истакнал Камилери пред присутните новинари во Маранело.

Slide
Slide

Најнови содржини

Mercedes ќе го намали бројот на дилерствата, во процесот на транзиција кон агенциски модел на продажба
Volkswagen започна да прима нарачки за електричниот ван ID. Buzz, првите испораки – на есен
Презентација на 10 електрифицирани модели од Opel и Peugeot – два од брендовите на Stellantis групацијата
Mercedes за електричната G-Class ќе користи нови батерии со силициумски, наместо графитни аноди