Slider

Вести

Ford Fiesta останува фаворит на Британците, голем пад на дизел изведбите

Slider

Британскиот бестселер Ford Fiesta завршил кај 5.138 нови купувачи во октомври, а го следат Nissan Qashqai (4.084), Volkswagen Golf (3.976), Mercedes A-Class (3.630) и Ford Focus (3.585)

08/11/2019

Автомобилскиот пазар во Велика Британија допрва ќе се соочи со предизвикот наречен Брегзит и се она што во вид на промени ќе донесе разделбата на земјата со Европската Унија, но дотогаш купувачите продолжуваат со веќе познатите навики.

Британците се под влијание и на се почестите најави за ограничувања и забрани за дизел возилата, па затоа и константно опаѓа интересот за изведбите со дизел мотор, а Ford Fiesta останува на врвот кога се во прашање новите регистрации.

Официјалните податоци од Асоцијацијата на автомобилски производители и трговци за месец октомври, но и за досегашниот тек на годината открива дека во изминатиот месец во Велика Британија биле купени 143.251 нов автомобил, а вкупно годинава е надмината бројката од 2 милиони нови примероци, со што тоа сепак значи намалување за 2,9 проценти.

Споменатиот негативен тренд за дизел изведбите е претставен преку споредбата на октомври во 2018 и 2019 година, при што годинава се продадени 28,3 проценти автомобили со дизел мотор, а пад има и кај бензинците (- 3,2%). Во првите десет месеци годинава, продажбата на дизел изведбите е намален за 21,2 проценти.

Британскиот бестселер Ford Fiesta завршил кај 5.138 нови купувачи во октомври, а го следат Nissan Qashqai (4.084), Volkswagen Golf (3.976), Mercedes A-Class (3.630) и Ford Focus (3.585).

Резултатите од јануари до октомври ја одржуваат Fiesta на врвот (69.702) со убедливо водство пред VW Golf (50.468), a во Топ 10 се уште и Ford Focus (49.517), Vauxhall Corsa (49.341), Mercedes A-Class (46.923), Nissan Qashqai (46.569), Mini (34.387), Ford Kuga (33.848), VW Polo (32.257) и Kia Sportage (30.815).

Најнови содржини

Slider
Slider
Slider
Slider