Slide

Вести

Глобалната криза за чипови го одложува почетокот на продажбата на Nissan Ariya

Slide

04/06/2021

Производството и испораката на електричниот Nissan Ariya нема да започне пред крајот на годината, потврдил претставник на јапонскат компанија.

Електричниот SUV носи големи амбиции на Nissan во сегментот, но глобалната криза со снабдување со чипови и последиците од пандемијата ќе го одложат претходно најавеното темпо за испорачување на првите примероци до потенцијалните купувачи.

Првичниот план беше Ariya да ги освојува предвидените пазари на средина на годината, но сега стана јасно дека јапонскиот бренд нема да има вакви активности барем до зимските месеци.

Тоа подразбира доцнење од неколку месеци на испораката на пазарите во САД и Европа, а од Nissan најавуваат дека најглем интерес очекуваат на европските пазари.

Ariya е вториот електричен модел на Nissan по Leaf, кој постигна импресивни резултати и беше прв електричен автомобил во сериско производство.

Повеќе содржини за електрични автомобили:

Slide
Slide

Најнови содржини

Продажбата на електрични изведби во сегментот на мали SUV возила стагнира поради намалените субвенции во дел од европските држави
Според Лука де Мео, строгата Еуро 7 норма ќе ја врати автоиндустријата назад кон инвестиции во мотори кои немаат иднина
Автомобилските производители продолжуваат со пренамена на своите фабрики во Обединетото Кралство и покрај промените во регулативата
Во првите 8 месеци од годината, VW Group и Tesla ја предводат електрификацијата во Европа