Slider

Стории

Jeep Wrangler и Toyota – американски шампиони за најголема остаточна вредност по пет години експлоатација

Slider

Меѓу моделите, најдобар пласман обезбедил Jeep Wrangler кој со класичната и Unlimited изведбата е на првите две позиции, откако по пет години сопствениците ќе загубат 30, односно 31,5 проценти од оригиналната вредност

04/11/2019

Автомобилите губат од својата оригинална вредност со секој поминат ден од почетокот на експлоатацијата, но првите неколку години се тие кои намалуваат најголем процент од инвестицијата која е направена за купувањето.

Остаточната вредност по 4-5 години е многу важна за купувачите кои планираат да го заменат автомобилот со нов, односно да реинвестираат во понов модел, па затоа и експертите од авто-индустријата често посветуваат внимание на факторите кои влијаат, но и конечните бројки поврзани со актуелните модели на пазарот.

Експертите на „Iseecars“ направија вреднување на актуелната понуда во Соединетите Американски Држави како втор најголем пазар во светот и ги истакнаа автомобилите кои овозможуваат најголема и најмала остаточна вредност, а исто така потенцирани се и брендовите кои имаат најдобар просек. Иако во ранкинзите има и модели кои не се дел од европската понуда, во игра се и автомобили од чиј квалитет и остаточна вредност може да се профитира и во овој регион.

Пресметката е направена за период по пет години користење, а просечната остаточна вредност на 7,7 милиони автомобили опфатени во пресметката била 49,6 проценти.

Меѓу моделите, најдобар пласман обезбедил Jeep Wrangler кој со класичната и Unlimited изведбата е на првите две позиции, откако по пет години сопствениците ќе загубат 30, односно 31,5 проценти од оригиналната вредност. Следуваат Toyota Tacoma (32,0%), Toyota Tundra (35,9%), Toyota 4Runner (36,5%) и Porsche 911 (37,2%), а во Топ 10 се уште и Honda Ridgeline, Nissan GT-R, Nissan Frontier и Subaru Impreza WRX.

– Jeep Wrangler е модел познат по својата цврстина, издржливост и безвременски дизајн. Со оглед на лојалните фанови на брендот, побарувачката секогаш ја надминува понудата на пазарот на користени автомобили и тоа влијае на високата вредност на Wrangler,  вели Фонг Лу од „Iseecars“.

На спротивната страна се луксузни модели и електрични автомобили кои барем во ова истражување, задржуваат најмалку од својата оригинална вредност. Лидер е Maserati Quattroporte со 72,2%, пред BMW 7 Series со 71,3% и Nissan Leaf со 71% загубена вредност.

– Луксузните автомобили губат на својата вредност бидејќи нивните сопственици сакаат да ги продадат кога веќе не се актуелни, а купувачите на користени автомобили не сакаат да платат премиум цена во таква ситуација. Истовремено тие се скапи за одржување и тоа дополнително влијае на помалата остаточна вредност. Кај електричните автомобили негативно влијание има помалата автономија и брзото застарување на технологијата кај постарите модели, – потенцира Лу.

Лидер меѓу брендовите е Toyota, откако остаточната вредност на нејзините модели во просек е за 42,3 проценти пониска од куповната, а следуваат Ram (45,2%) и Jeep (46,3%). Брендови чија остаточна вредност во просек е најмала по пет години користење на автомобилите се Maserati (66,4%), BMW (65.0%) и Cadillac (64,9%).

Wrangler на врвот
Wrangler на врвот
Wrangler на врвот
Гордоста на Jeep во Unlimited изведба губи само 30 проценти од својата вредност по пет години експлоатација.
Гордоста на Jeep во Unlimited изведба губи само 30 проценти од својата вредност по пет години експлоатација.
Гордоста на Jeep во Unlimited изведба губи само 30 проценти од својата вредност по пет години експлоатација.
Ротирајте го уредот за да му пристапите на сајтот
Porsche ДНК
Quattroporte губи најмногу
Quattroporte губи најмногу
Quattroporte губи најмногу
Продажбата на Maserati Quattroporte по пет години го соочува сопственикот со загубени дури 72,2 проценти од основната вредност при купувањето
Продажбата на Maserati Quattroporte по пет години го соочува сопственикот со загубени дури 72,2 проценти од основната вредност при купувањето
Продажбата на Maserati Quattroporte по пет години го соочува сопственикот со загубени дури 72,2 проценти од основната вредност при купувањето
Ротирајте го уредот за да му пристапите на сајтот
911 лидер меѓу спортистите
911 лидер меѓу спортистите
911 лидер меѓу спортистите
Култниот Porsche 911 губи 37,2 проценти од вредноста, а во Топ 5 меѓу спортистите се Nissan GT-R, Subaru Impreza WRX, Porsche 911 Cabrio и Ford Mustang
Култниот Porsche 911 губи 37,2 проценти од вредноста, а во Топ 5 меѓу спортистите се Nissan GT-R, Subaru Impreza WRX, Porsche 911 Cabrio и Ford Mustang
Култниот Porsche 911 губи 37,2 проценти од вредноста, а во Топ 5 меѓу спортистите се Nissan GT-R, Subaru Impreza WRX, Porsche 911 Cabrio и Ford Mustang
Ротирајте го уредот за да му пристапите на сајтот
Porsche ДНК
Toyota има најдобар просек
Toyota има најдобар просек
Toyota има најдобар просек
Просечното губење на вредноста на моделите на Toyota e 42,3%. Во Топ 10 се Ram, Jeep, Honda, Porsche, Subaru, Chevrolet, GMC, Dodge и Mitsubishi
Просечното губење на вредноста на моделите на Toyota e 42,3%. Во Топ 10 се Ram, Jeep, Honda, Porsche, Subaru, Chevrolet, GMC, Dodge и Mitsubishi
Просечното губење на вредноста на моделите на Toyota e 42,3%. Во Топ 10 се Ram, Jeep, Honda, Porsche, Subaru, Chevrolet, GMC, Dodge и Mitsubishi
Ротирајте го уредот за да му пристапите на сајтот
Porsche ДНК

Slider

Најнови содржини

Slider
Slider
Slider
Slider