Slide 1

Вести

Македонските цени најниски во регионот, дизелот драстично поевтин од соседна Србија

Slide 1

16/04/2020

Актуелната криза со коронавирусот ги намали цените на нафтените деривати, а тоа во овој период донесе и рекордно намалување на цените на горивата во нашата земја.

Тоа важи и за другите земји, меѓу кои и тие од нашиот регион, но Македонија останува земја со убедливо најниски цени на горивата во соседството и меѓу екс-ју земјите за кои има официјални информации.

Да потсетиме, со последната одлука на Регулаторната комисија за енергетика од понеделникот, дизел горивото се продава по 45 денари за литар, додека поевтиниот бензин (ЕС-95) има малопродажна цена од 48,5 денари.

Цени за литар дизел гориво

Македонија 45 денари
Бугарија       56,1 денари
БиХ                56,4 денари
Црна Гора   59,2 денари
Словенија    61,7 денари
Хрватска      65,7 денари
Грција           72,5 денари
Србија           74,3 денари
Албанија      82,2 денари

Цени за литар бензин

Македонија 48,5 денари
БиХ                55,4 денари
Бугарија       55,5 денари
Црна Гора   60,5 денари
Хрватска      60,8 денари
Словенија    61,7 денари
Србија           69,4 денари
Албанија      82,2 денари
Грција           84,4 денари

*извор: globalpetrolprices.com

Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1

Најнови содржини

Специјалнa верзија на Fiat 500X го тестира третото ниво на автономно возење на автопатите во Италија
Citroën претстави нов C3, специјално креиран за Индија и Јужна Америка
Volkswagen, по примерот на Tesla, планира да заработи стотици милиони евра од бесплатните Over-the-Air надградби
Првиот електричен автомобил на Xiaomi ќе пристигне во првата половина од 2024