Slide

Новитети

Малото електрично возило на Cupra ќе се вика Raval и ќе биде лансирано во 2025 година

Slide

Raval за првпат беше прикажан минатиот јуни, како концепт именуван Urban Rebel. Но, неодамна беше објавено неговото официјално продукциско име.

17/05/2023

Преградието на Барселона е инспирација за името на малиот електричен автомобил кој ќе биде додаден во портфолиото на Шпанскиот производител во рамките на VW Group.

Со ова се продолжува праксата за именување на моделите на Cupra според преградија на Барселона, откако и првиот електирчен модел, Born, е именуван според една област во градот.

Raval за првпат беше прикажан минатиот јуни, како концепт именуван Urban Rebel. Но, неодамна беше објавено неговото официјално продукциско име.

Моделот ќе се произведува во фабриката во Марторел, заедно со сестринскиот модел на VW, ID.2. И двата модела ќе бидат поставени на електричната платформа на VW Group, MEB Small. 

Сепак, двата модели значително се разликуваат визуелно. Raval ќе забрзува од 0-100 km/h за 6.9 секунди. Овој импресивен податок е добиен преку користење на лесни материјали во ентериерот и каросеријата, како и електричен мотор со сила од 166 kW кој овозможува сила од 226 hp. 

Возилото ќе има капацитет на полнење од 120 kW, и досег со едно полнење од 440 километри.

Slide
Slide

Најнови содржини

Продажбата на електрични изведби во сегментот на мали SUV возила стагнира поради намалените субвенции во дел од европските држави
Според Лука де Мео, строгата Еуро 7 норма ќе ја врати автоиндустријата назад кон инвестиции во мотори кои немаат иднина
Автомобилските производители продолжуваат со пренамена на своите фабрики во Обединетото Кралство и покрај промените во регулативата
Во првите 8 месеци од годината, VW Group и Tesla ја предводат електрификацијата во Европа