Slide

Вести

Mazda CX-30 постави импресивен рекорд на Euro NCAP тестовите

Slide

Најмногу импресионираше Mazda CX-30, откако новиот SUV модел на јапонскиот бренд успеа да стигне до резултат од 99% во категоријата безбедност за возрасни патници

14/11/2019

Последната група автомобили кои се појавија на Euro NCAP краш тестовите за безбедност постигнаа повеќе од солидни резултати, исполнувајќи ги очекувањата на производителите.

Најмногу импресионираше Mazda CX-30, откако новиот SUV модел на јапонскиот бренд успеа да стигне до резултат од 99% во категеројата безбедност за возрасни патници.

Со овој резултат, CX-30 постави нов рекорд во историјата на Euro NCAP и му недостасувало многу малку за да добие перфектен резултат. Оваа Mazda успеа минимално да ги надмине досегашните рекордери Alfa Romeo Giulia, Mazda 3, Volvo XC60 и Volvo XC90 кои исто така котираат високо во овој сегмент.

Во останатите три категории, Mazda CX-30 исто така не разочара, па во заштитата за деца патници доби 86%, 80% во однос на заштитата на пешаците и 77% за безбедносните системи со кои располага.

Пет ѕвезди од EuroNCAP добија и Mercedes GLB (92%/88%/78%/74%) и Ford Explorer (87%/86%/61%/76%), додека Opel Corsa доби четири ѕвезди (84%/86%/66%/69%).

Интересно е да се потенцира дека новата генерација на Corsa постигна солидни резултати во однос на безбедноста на возрасни и деца патници, но не успеа да добие пет ѕвездички поради само еден процент кој и недостасувал кај безбедносните системи во основната верзија која била тестирана.

Slide
Slide
Slide 1

Најнови содржини

Volvo наскоро ќе започне произведува каросерии од само неколку големи алуминиумски парчиња
Новата платформа за електрични автомобили на BMW во 2025 ќе ги замени актуелните CLAR и UKL платформи
Volvo во 2026 ќе отвори нова фабрика за производство на електрични автомобили во Словачка
Jaguar го зголеми гарантниот период на 5 години или 150,000 изминати километри