Slide

Вести

Nissan ги продаде своите акции од Daimler

Slide

05/05/2021

Јапонскиот производител Nissan потврди дека ги продал своите акции од германската групација Daimler, а финансиските средства ќе бидат инвестирани во фазата на електрификација.

Околу 16,4 милиони акции подразбираа 1,54 проценти од сопственичката структура на Daimler, а од продадените акции Nissan ќе заработи околу 1,15 милијарди евра.

Јапонците планираат да ги инвестираат парите во развојот на сопствените продукти, во периодот кога компанијата имаше негативни финансиски резултати и има потреба од финансиско освежување.

Nissan потенцира дека техничко-технолошката соработка со Daimler ќе продолжи и натаму и продажбата на акциите нема да влијае на заедничките проекти.

Претходно, истиот чекор го направи и Renault Group, француската групација која исто така имаше околу 1,54 проценти од сопственоста на Daimler, чиј носечки бренд е Mercedes-Benz.

Повеќе содржини за Nissan:

Slide
Slide

Најнови содржини

Продажбата на електрични изведби во сегментот на мали SUV возила стагнира поради намалените субвенции во дел од европските држави
Според Лука де Мео, строгата Еуро 7 норма ќе ја врати автоиндустријата назад кон инвестиции во мотори кои немаат иднина
Автомобилските производители продолжуваат со пренамена на своите фабрики во Обединетото Кралство и покрај промените во регулативата
Во првите 8 месеци од годината, VW Group и Tesla ја предводат електрификацијата во Европа