Slide

Вести

Паладиумот достигна рекордна цена, ситуацијата ја загрижува и авто-индустријата

Slide

Паладиумот достигна цена од 2.000,35 долари за унца, а во 2019 година, цената пораснала за цели 57 проценти, а аналитичарите тврдат дека недостигот и цената на паладиумот е главна причина за се почестите кражби на дел од издувниот систем на хибридите кои во најголем број користат бензински мотор

17/12/2019

Цената на благородниот метал паладиум достигна нов рекорд, првпат минувајќи ја границата од 2.000 долари за една унца (31 грам).

Со ова паладиумот станува се поскап од златото, а експертите се уште не можат да дадат поточна прогноза за периодот во кој неговата цена би се стабилизирала. Истовремено, неговата цена е повисока од рекордот кој златото го постигна во 2011 година (1.912,17 за унца).

Ова прашање е посебно важно и за актерите во автомобилската индустрија, бидејќи паладиумот се користи и во изработката на катализаторите за изведбите со бензински мотор.

Паладиумот достигна цена од 2.000,35 долари за унца, а во 2019 година, цената пораснала за цели 57 проценти, а аналитичарите тврдат дека недостигот и цената на паладиумот е главна причина за се почестите кражби на дел од издувниот систем на хибридите кои во најголем број користат бензински мотор.

Главната причина веројатно е помалата понуда откако во привремен прекин е работата во рудниците во Јужна Африка, земја која заедно со Русија е најбогата со овој метал.

Платината се користи повеќе кај дизел изведбите, но производителите на катализатори би можеле да се решат на нејзина поголема примена во целото портфолио, со што веројатно паладиумот ќе ја загуби првата позиција според вредноста која ја има.

Slide
Slide

Најнови содржини

BMW ja претстави осмата генрерација на 5 Series, заедно со комплетно електрична изведба именувана како i5
Малиот електричен SUV, EX30, ќе има систем за заштита од странична колизија со велосипедисти
Малото електрично возило на Cupra ќе се вика Raval и ќе биде лансирано во 2025 година
Директорот на Opel најавува ефикасна транзиција кон комплетна електрификација до 2028 година