Slide

Вести

PSA и FCA официјално се споија во Stellantis – четвртата најголема групација во индустријата

Slide

18/01/2021

Главна вест во автомобилската индустрија изминатиов викенд беше официјалното спојување на групациите PSA и FCA во новиот заеднички проект кој ќе го носи името Stellantis.

Вкупно 14 автомобилски брендови ќе ја сочинуваат четвртата најголема групација во светот, откако со поголема продукција сега ќе бидат само VW Group, Toyota и алијансата Renault-Nissan-Mitsubishi.

Откако двете компании го одобрија спојувањето, тоа е формализирано на 16. јануари, а денеска започнува и тргувањето на берзите во Милано и Париз, за од утре тоа да биде реализирано и во Њујорк.

Двете досегашни групации добија по 50 проценти од акциите, а во првите пет години позицијата CEO ќе ја извршува Карлос Таварес, досегашниот прв човек на PSA Group.

Slide
Slide

Најнови содржини

Продажбата на електрични изведби во сегментот на мали SUV возила стагнира поради намалените субвенции во дел од европските држави
Според Лука де Мео, строгата Еуро 7 норма ќе ја врати автоиндустријата назад кон инвестиции во мотори кои немаат иднина
Автомобилските производители продолжуваат со пренамена на своите фабрики во Обединетото Кралство и покрај промените во регулативата
Во првите 8 месеци од годината, VW Group и Tesla ја предводат електрификацијата во Европа