Slide

Стории

Range Rover Evoque е SUV шампион во задржување на вредноста

Slide

Range Rover Evoque е на врвот не само меѓу компактните SUV модели, туку има подобар резултат и од помалите, и поважно, поголемите и поскапи модели како BMW X5

27/03/2020

Новата генерација на Range Rover Evoque веќе доби многу престижни награди и ги исполнува продажните проекции на производителот, а експертите на германски „Schwacke“ (Шваке), упатија уште еден сериозен комплимент за авангардниот SUV.

Секоја година „Schwacke“ прави ранкинг на моделите за кои неговите експерти проценуваат дека ќе имаат најголема повратна вредност или ќе задржат најголем процент од вредноста по четири години користење.

Тоа е важен елемент при инвестицијата во автомобил кој по одреден број години ќе може да се активира на пазарот на користени автомобили, а за сопственикот е битно колку од почетната инвестиција ќе задржи во тој период.

Во ситуација кога SUV сегментот доминира и за ваков тип автомобил се решаваат двајца од секои пет купени автомобили во Европа, јасно е зошто го потенцираме сегментот во кој „Schwacke“ ја проценуваше повратната вредност во три подсегменти.

Range Rover Evoque е на врвот не само меѓу компактните SUV модели, туку има подобар резултат и од помалите, и поважно, поголемите и поскапи модели како BMW X5.

Со задржана вредност од 64,99% по четири години, Evoque како предводник на SUV сегментот забележа и најголем процент на повратна вредност и во однос на победниците во другите сегменти.

Модели со најголема повратна (задржана) вредност во компакт SUV сегментот

Модел

Задржана вредност

Продажна цена

Загубена вредност

Range Rover Evoque P250 64,99% 70.245 евра

24.593 евра

Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4×4 DSG

60,77% 48.705 евра

19.107 евра

Toyota RAV4 2.5 Hybrid 4×2 59,39% 48.160 евра

19.558 евра

Модели со најголема повратна (задржана) вредност меѓу големи SUV модели

Модел

Задржана вредност

Продажна цена

Загубена вредност

BMW X5 xDrive 25d

58,20%

83.720 евра

34.807 евра

VW Touareg 3.0 V6 TDI

57,82%

76.355 евра

32.207 евра

Audi Q7 50 TDI quattro 55,03%

91.405 евра

41.105 евра

 

Slide
Slide

Најнови содржини

Jaguar Land Rover додава трета смена во фабриката во Словачка, за да ја задоволи побарувачката за Defender
Volkswagen Group планира значаен поврат на инвестицијата во електрични возила веќе од 2026 година
Ford и VW Group отфрлуваат намалување на цените на своите електрични модели во Европа, по примерот на Tesla
Toyota трета година по ред е најголем автомобилски производител во светот