Slide

Вести

Tesla, Bentley и Cupra со најголем раст на продажбата во февруари

Slide

Продажбата на Cupra, спортскиот бренд во рамките на VW Group, pорасна за 81%.

05/04/2022

Производителите Tesla, Bentley, Cupra и Honda во февруари забележаа двоцифрен, односно троцифрен раст на продажбата изразен во проценти.

Растот на продажбата на овие брендови се случува во период кога вкупниот европски пазар забележа пад од 6%.

Помеѓу 33-те брендови кои забележаа раст за време на вториот месец од годинава се Maserati, Mini, Hyundai, Kia и Porsche.

Но, помеѓу 33-те растечки брендови доминира Tesla со раст од 188%. Овој несекојдневен раст е под влијание на силната побарувачка за Model Y, кој воедно во февруари беше и најдобро продаван премиум SUV во Европа.

Брендот MG забележа раст од 133%, во најголема мера како резултат од растот на компактниот кросовер HS.

Bentley, исто така забележа раст од 94%, под влијание на побарувачката за SUV моделот Bentayga. Продажбата на Cupra, спортскиот бренд во рамките на VW Group, pорасна за 81%.

Помеѓу останатите брендови кои забележаа раст се и Maserati (30%), Mini и Hyundai (по 26%), Kia (24%) и Porsche (10%).

Помеѓу производителите кои забележаа пад се Subaru, Mercedes-Benz, Audi, Mitsubishi, BMW и Ferrari.

Slide
Slide

Најнови содржини

Audi ќе ги именува електричните модели со парни броеви, додека оние со мотори со внатрешно согорување – со непарни
Dacia Sandero е на пат да стане најпродаван модел во Европа во два последователни месеци
Neue Klasse платформата ќе му овозможи на BMW преполовување на трошокот потребен за производство на еден автомобил 
Со EV9, Kia планира да ги претрка конкурентите од Европа и Јапонија во сегментот на големи електрични SUV модели