Slide

Вести

Tesla Model Y е најдобро продаван автомобил во Европа во декември, Peugeot 208 e бестселер за 2022 година

Slide

Севкупниот победник во 2022 година е Peugeot 208 со продадени 199,302 примероци.

18/01/2023

Електричниот SUV на американскиот производител Tesla е бестселер во Европа во три од четирите последни месеци од 2022 година.

Доминацијата на Tesla ја покажува фактот што компактот – Model 3 е на втората позиција според продажбата во декември.

Tesla во декември продаде 31,562 примероци од премиум SUV моделот, што е за три пати повеќе споредено со истиот месец минатата година. 

Како што наведовме, ова е трет пласман на првата позиција во последните 4 месеци, исклучок е само октомври, кога моделот не се најде ни помеѓу првите 50 најдобро продавани модели.

Во последниот месец од годината Tesla Model 3 се најде на втората позиција со продадени 20,258 примероци. Третата позиција ја зазеде Dacia Sandero со 17,592 продадени примероци, според прелиминарните податоци кои опфаќаат 94% од продажбите во Европската Унија, земјите од ЕФТА и Велика Британија.

Во 2022 година во Европа 6 различни модели успеваа да завршат на првата позиција според месечните продажби. Месечните победници се Dacia Sandero (Јануари), VW Golf (февруари и октомври), Tesla Model 3 (март), Peugeot 208 (април, мај, јуни), VW T-Roc (јули, август) и Model Y (септември, ноември и декември).

Но, севкупниот победник во 2022 година е Peugeot 208 со продадени 199,302 примероци, според прелиминарните резултати. Второто и третото место ги зазедоа Dacia Sandero и VW T-Roc.

Slide
Slide

Најнови содржини

Audi ќе ги именува електричните модели со парни броеви, додека оние со мотори со внатрешно согорување – со непарни
Dacia Sandero е на пат да стане најпродаван модел во Европа во два последователни месеци
Neue Klasse платформата ќе му овозможи на BMW преполовување на трошокот потребен за производство на еден автомобил 
Со EV9, Kia планира да ги претрка конкурентите од Европа и Јапонија во сегментот на големи електрични SUV модели