Slide

Стории

Вредноста на електронските компоненти во возилата до 2030 година ќе се удвои и ќе изнесува околу 1,200 Еур по возило

Slide

"Во 1978 година во контролната единица на Porsche 911 беа вградувани само осум полупроводници. Денес, моделот Skoda Enyaq има околу 90 контролни единици со околу 8,000 електронски компоненти", се вели во известувањето на Volkswagen.

25/08/2023

Побарувачката за чипови во автомобилската индустрија значително се зголеми со воведувањето на електричните автомобили како и потребата за покомплексни софтверски решенија.

Volkswagen Group воведе стратегија за набавка на важните чипови, за кои смета дека е можно да бидат дефицитарни, преку директна комуникација ос производителите како NXP Semiconductors, Infineon Technologies и Renesas Electronics.

VW Group претходно ги добиваше овие чипови преку своите главни добавувачи. Добавувачите имаа голема слобода во одлуката кои чипови ќе ги набават.

Но, од октомври минатата година, германскиот гигант започна да склучува директни договори. Ова го потврди Карстен Шнаке, директор за набавки во Skoda, кој исто така ја раководи групата во рамки на VW Group која се нарекува Compass (Cross Operational Management Parts & Supply Security).

“Во 1978 година во контролната единица на Porsche 911 беа вградувани само осум полупроводници. Денес, моделот Skoda Enyaq има околу 90 контролни единици со околу 8,000 електронски компоненти”, се вели во известувањето на Volkswagen.

Се очеува до 2030 година вредноста на електронските компоненти во возилата ќе се удвои од сегашните 600 Еур по возило.

Денес, автомобилската индустрија е на 5-тото место помеѓу најголемите купувачи на чипови. Се очекува до 2030 година таа да се искачи на третото место.

Slide
Slide

Најнови содржини

Продажбата на електрични изведби во сегментот на мали SUV возила стагнира поради намалените субвенции во дел од европските држави
Според Лука де Мео, строгата Еуро 7 норма ќе ја врати автоиндустријата назад кон инвестиции во мотори кои немаат иднина
Автомобилските производители продолжуваат со пренамена на своите фабрики во Обединетото Кралство и покрај промените во регулативата
Во првите 8 месеци од годината, VW Group и Tesla ја предводат електрификацијата во Европа